شکمگردی در اردکان؛ سه غذای ساده با ارده

شکمگردی در اردکان؛ سه غذای ساده با ارده

من بدون تعارف یک عشق ارده هستم. اگر عاشق صبح‌های سرد زمستانم دلیلش این است که قرار است بیدار شوم و صبحانه ارده بخورم. اگر عاشق تابستانم به خاطر سالاد‌های میوه من درآوردی‌ام است که رویشان را با سس ارده پر می‌کنم. اگر عاشق حمص و باباغنوش و باقی غذاهای لبنانی‌ام دقیقا به خاطر طعم متفاوتی است که ارده بهشان می‌دهد. ارده همیشه یک جایی از وعده‌های روزانه‌ام خودش را جا می‌کند. حالا کاری نداریم که چقدر به مزاجم سازگار است یا جوش‌های گاه و بی‌گاهم را چقدر می‌توان به گرمی و خشکی‌اش ربط داد.

همیشه فکر می‌کردم غذاهایی که می‌توانم با ارده درست کنم یا باید لبنانی باشند و یا اگر قرار باشد ربطی به ایران پیدا کنند باید توسط خودم به عنوان یک متخصص غذاهای من دراوردی اختراع شود.

وقتی به اردکان سفر کردم فهمیدم همیشه در اشتباه بوده‌ام و این همه سال برای خوردن غذاهای ارده‌دار فقط یک بلیط قطار تندروی تهران اردکان لازم داشته‌ام.

امروز از داستان شکم‌گردی‌هایم در اردکان می‌نویسم. از سه غذای کاملا گیاهی و وگان اردکانی که با ارده درست می‌شوند و آنقدر طعم عجیب و خوشمزه‌ای دارند که می‌توانند برای همیشه آدم را گرفتار خودشان کنند.

این سه غذا علاوه بر داشتن ارده، گیاهی بودن و ایرانی بودن یک ویژگی خوب دیگر هم دارند؛ اینکه هر سه خیلی ساده و سریع هستند. با نگارین فود همراه باشید.


اشکنه ارده، یک صبحانه مقوی اردکانی

حتی اسمش هم عجیب است. اشکنه کجا و ارده کجا؟ اصلا اشکنه کجا و صبحانه کجا؟ سمانه می‌گفت این غذا دیگر خیلی وقت است که فراموش شده. اما قدیم‌ترها مردم اردکان صبح‌ّها درستش می‌کردند و با قدرتی که ازش می‌گرفتند کل روز را در این گرما کار می‌کردند.

درست کردن این غذای فراموش‌شده اردکانی ساده است. ارده را با زردچوبه، نمک و فلفل مخلوط کنید. بعد آب جوش را به آن اضافه و خوب به هم بزنید. چیزی که باید خیلی به آن دقت کنید سرعت اضافه کردن آب و هم زدنتان است. باید آنقدر سریع هم بزنید که ارده‌ها به اصطلاح نبرند.

به همین راحتی و در عرض سه دقیقه اشکنه ارده شما آماده است. توی آن نان خشک ترید و نوش جان کنید. این متفاوت‌ترین صبحانه‌ اصیل ایرانی است که تا به حال خورده‌اید.اشکنه ارده


سیب ‌بادمجان، یک غذای ساده و رژیمی اردکانی

این یکی هم اسم عجیبی دارد. اول یکی از تورهایم تا اسمش را آوردم چشم تمام مسافرها گرد شد. می‌گفتند چرا باید ترکیب سیب و بادمجان حتی اگر یک غذای فراموش شده ایرانی باشد را دوباره به یاد آوریم؟

این غذای اردکانی بر خلاف تصور ما به میوه سیب ربطی ندارد. ترکیب سیب‌زمینی و بادمجان پخته است که با ارده تبدیل به بهترین خودش می‌شود.

برای پختن این غذای گیاهی اردکانی باید بادمجان‌ها را با پوست بپزید. بعد با سیب‌زمینی‌های پخته ترکیب و با گوشت‌کوب لهشان کنید. کمی نمک و فلفل اضافه کنید و بعد از اینکه ترکیب یکدستی به دست آمد، ارده را مانند سس رویش بریزید و نوش جان کنید.

این غذای نونی، کاملا رژیمی است و بدون یک قطره روغن طبخ می‌شود. از طرفی برای گیاهخوارها و وگان‌ها هم کاملا مناسب است.سیب بادمجان


گورماست یا اشکنه ارده و انار، یک غذای اردکانی متفاوت

گورماست نه گوری دارد و نه ماستی. حتی در شهرهای دیگر غذاهایی به همین نام وجود دارد که هیچ کدامشان ترکیبات نوع اردکانی را ندارند. حالا اینکه چه کسی اسم این غذای اردکانی را گذاشته گورماست، نمی‌دانم. من ترجیح می‌دهم به گورماست بگویم اشکنه ارده و انار. هم شاعرانه‌تر است و هم تکلیف آدم را همان اول با مواد اولیه و طعمش معلوم می‌کند.

گورماست یک غذای سرد است. همچنین می‌توانید رویش به عنوان یک غذای ساده برای شام یا یک غذای رژیمی هم حساب کنید. برای درست کردن این غذای وگان ایرانی باید آب انار سرخ را بگیرید. اردکانی‌ها می‌گویند هم ارده و هم انار گورماست باید مال خود اردکان باشد تا طعم اصیلش را داشته باشد.

بعد از گرفتن آب انارها، آن را با ارده خوب به هم بزنید تا تبدیل به مایع صورتی کمرنگی شود. به همین سادگی گورماست شما آماده است.حالا کمی نان خشک در آن ترید و نوش جان کنید.

 

بعد از این تجربه‌های غذایی در اردکان مدام از خودم می‌پرسیدم چرا این همه کافه و رستوران ایرانی نباید حتی یک از این غذاها را سرو کنند؟ اگر گوشه‌ای دیگر از دنیا این همه طعم متفاوت با ارده می‌ساختند بی شک تا به حال تمام جهان را از غذای منحصر به فردشان با خبر کرده بودند. اما ما در مرحله اول حفظ غذاهای بومی‌مان مانده‌ایم. مرحله اول این است که لااقل خودمان غذاها را در خانه بپزیم که مدت‌هاست دیگر این کار را نمی‌کنیم. بعد باید پای غذاها را به کافه‌ها و رستوران‌ها باز کنیم. بعد از اینکه حسابی بین خودمان جایشان انداختیم می‌توانیم سراغ آن طرف آبی‌ها برویم و آن‌ها را هم از غذاهایمان با خبر کنیم.

شما اگر در منوی یک رستوان چنین غذاهای ساده، گیاهی و متفاوتی ببینید آنها را سفارش می‌دهید؟

همچنین بخوانید: چند غذای ساده، سریع و بدون گوشت ایرانی

همچنین بخوانید...

14 خرداد 1398 آشپزخونه شکمگردی غذای اردکانی ارده غذای ساده غذای گیاهی شکمگردی

دیدگاه‌های بازدیدکنندگان

بسیار عالی کلی غذای جدید.حتما تجربه خوبی خواهد بود

1461 روز پیش ارسال پاسخ

ممنونیم که در کنار ما هستید.

1461 روز پیش ارسال پاسخ

سپاس

1461 روز پیش ارسال پاسخ

ممنون که مارو دنبال می‌کنید🌻

1461 روز پیش ارسال پاسخ

غذای آخری، گورماست، نیازی به ادویه نداره؟ نمک، فلفل، شکر؟

1461 روز پیش ارسال پاسخ

نه دوست عزیز. طعم ترشش رو از انار می‌گیره.

1461 روز پیش ارسال پاسخ

ممنون خانم علیزاده از اینکه غذاهای کمترشناخته شده این سرزمین رودر کنار سفرنامه هاتون درکمال سخاوت در اختیار می‌گذارد.

1460 روز پیش ارسال پاسخ

ما هم ممنونیم‌که شما با صبر و حوصله نگارین فود رو دنبال می‌کنید🌻

1460 روز پیش ارسال پاسخ

منوی متفاوت سفره خانه سنتی کلبه زعفرونی نایین رو هم امتحان کنید😍

1460 روز پیش ارسال پاسخ

منی که عشق ارده بودم همیشه با درست کردن اشکنه ارده ای که از شما یاد گرفتم هررر بار درست میکنم باورتون نمیشه چشمامو میبندم و فقط لذت میرم به ملکوت و فریاد میزنم چرااا تا حالا بلد نبودم تورووو😂😂😂

1326 روز پیش ارسال پاسخ

وای چقدر خوشحالم که اینو میشنوم.

1325 روز پیش ارسال پاسخ

ممنون عزیز از معرفی این غذاها، مادر من هم اردکانی هستن واشکنه ارده رو مرتب میخوریم، یک نوع دیگه ی گورماست، ترکیب شیر و رب انار هست که خیلی خوشمزه هست حتمن امتحان کنید.

1278 روز پیش ارسال پاسخ

چقدر جالب
حتما امتحان می‌کنم

1278 روز پیش ارسال پاسخ

بسیار عالی بود و تشکر از شما
درصدد تهیه و معرفی غذا با ارده بودم بسیار کمک فراوانی به بنده کردید
بنده سر آشپز و محصل دانشجوی آشپزی هستم و هم چنین صاحب کافه رستوران کلبه در شهرستان شاهرود
instagram: ali_shahrood

991 روز پیش ارسال پاسخ

ممنون موفق باشید

991 روز پیش ارسال پاسخ

سلام ، خیلی خیلی ممنون از این غذاهای جالب که آموزش دادید، البته با اینکه پدر و مادر من اردکانی هستند من نخوردم ولی انشالله تو اولین فرصت درست می کنم. 😘😘😍😍🙏🙏

543 روز پیش ارسال پاسخ

با سپاس از شما دوست عزیز. من چند سال پیش گذرم به اردکان افتاد معم لا در هر سفری که میرم و از شهرها میگذرم بهترین سوغاتی اون شهر رو میپرسم. من حلوای تنتنانی،حلوا ارده و نبات و قند گرفتم و لذت بردیم. حالا امروز که مقصد ما یزد و اردکان بود رفتم کلی خرید کردم ارده هم خریدم و سوال سایر مشتریا میکردم که کاربرد ارده چیه؟و اون عزیزان طرز تهیه اشکنه رو گفتن. آخه ما توی بوشهر فقط ارده رو با خرما میخوریم.خدایا شکرت از این همه زیبایی و آب و هوای متفاوت در ایران عزیزم و مردمان خونگرم و نجیبش.

446 روز پیش ارسال پاسخ

سلام. اگه توی اشکنه ارده مرزنجوش هم بریزید خیلی خوشمزه میشه.ارده؛ آب جوش نمک و فلفل سیاه و مرزنجوش. به به چه شود! من که عاشقشم.

412 روز پیش ارسال پاسخ

دیدگاه خود را بنویسید

  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...
درباره‌ی نویسنده
لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است. چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است و برای شرایط فعلی تکنولوژی مورد نیاز و کاربردهای متنوع با هدف بهبود ابزارهای کاربردی می باشد.
اطلاعات بیش‌تر
عضویت خبرنامه
عضو خبرنامه ماهانه وب‌سایت شوید و تازه‌ترین نوشته‌ها را در پست الکترونیک خود دریافت کنید.
آدرس پست الکترونیک خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...