رژیمهای غذایی گیاهخواری امروزه در تمام دنیا محبوبیت بسیار زیادی پیدا کرده است. افراد دلایل متفاوتی برای روی آوردن به این رژیم غذایی دارند؛ دلایل اخلاقی، حقوق انسانی، محیطی یا سلامت.
در این مقاله قصد داریم که رژیمهای غذایی گوشتی و گیاهخواری را مقایسه کنیم و نگاهی به مزایا و معایب هرکدام داشته باشیم:
مزایای رژیم غذایی گوشتی:
ویتامین B12: این ویتامین فقط در گوشت، ماهی، تخم مرغ و شیر پیدا میشود، گرچه گاهی اوقات به غلات یا مارگارین هم اضافه میکنند. ویتامین B12 برای تشکیل گلبولهای قرمز و رشتههای عصبی حیاتی است و اگر بدنمان به اندازه کافی گلبول قرمز تولید نکند، منجر به کمبود آهن یا همان کمخونی میشود.
پروتئین: دو سوم پروتئین در مواد غذایی از گوشت، ماهی، تخممرغ و لبنیات تامین میشود. با این حال پروتئین در غلات و آجیلها نیز یافت میشود. مقدار مورد نیاز پروتئین در زنان 45 گرم و مردان 55 گرم است.
آهن: آهنی که از منابع حیوانی وارد بدن میشود؛ راحتتر از آهن منابع گیاهی جذب بدن میشود. زیرا مواد مختلف موجود در آهن از منابع گیاهی، گاهی میتوانند جذب آهن را کاهش دهند. اما ویتامین C موجود در میوه و سبزیجات میتواند به جذب آهن کمک کند؛ بنابراین برای جذب بیشتر آهن همراه با غلات خود یک لیوان آب مرکبات مانند آب پرتقال بخورید تا این محیط اسیدی به جذب بیشتر آهن کمک کند.
امگا3 : تحقیقات نشان میدهد که سطوح بالای اسیدهای چرب امگا3 در ماهی خال مخالی، شاه ماهی و ساردین به حفظ سلامت خون و جلوگیری از تشکیل لختهها کمک میکند. خوردن ماهی در برابر بسیاری از بیماریها از جمله بیماری قلبی و کلسترول بالا شما را محافظت میکند.
مضرات گوشتخواری:
چربیهای اشباع شده: گوشت حاوی چربی اشباع شده است که میتواند جذب چربیهای ضروری را مهار کند که این چربیهای مفید برای حفظ ساختار سلولی مهم هستند. چربی اشباع شده میتواند سلولهای بدن را کمتر انعطافپذیر کند و بر جریان مواد مغذی درون سلولها و خارج از آن تاثیر بگذارد.
مصرف زیاد برخی اسیدهای چرب اشباع میتواند میزان کلسترول را در خون افزایش دهد و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش دهد.
محصولات گوشتی، شیر، مارگارین، کره و غلات منابع عمدهای از اسیدهای چرب اشباع هستند.
متخصصان تغذیه توصیه میکنند که در صورتی که تمایل به مصرف گوشت دارید، گوشت گوسفند انتخاب مناسبی است؛ زیرا سطوح بالاتری از مواد مغذی و سطوح پایینتری چربی دارد.
پیشنهاد خواندن: چند غذای ساده، سریع و بدون گوشت ایرانی
مزایای رژیم غذایی گیاهخواری:
پروتئین: در حالی که رژیمهای گیاهخواری پروتئین کمتری نسبت به رژیمهای گوشتی دارند اما این همیشه بد هم نیست! زیرا تحقیقات نشان داده که اکثر افراد بیش از نیاز بدنشان پروتئین مصرف میکنند و مصرف زیاد آن میتواند منجر به نارسایی کلیه و پوکی استخوان شود.
ویتامینها: آنتی اکسیدانهای موجود در ویتامین C، ویتامینE و بتاکاروتن میتوانند بدن را در مواجه با رادیکالهای آزاد کمک کنند. رادیکالهای آزادی که منجر به پیری زودرس و بیماریهای مختلفی میشود.
افرادی که میوه و سبزیجات غنی از آنتی اکسیدان را بیشتر از بقیه استفاده میکنند، در مقایسه با دیگران کمتر به سرطان مبتلا میشوند.
آنتیاکسیدانهای خاصی که با کمتر مبتلا شدن به سرطان در ارتباط هستند؛ شامل لیکوپن کاروتنوئیدی ( که در گوجهفرنگیهای فرآوری شده یافت میشود) شما را در برابر سرطان پروستات، ریه و بیماریهای گوارشی محافظت میکند؛ ویتامینE که با کاهش میزان ابتلا به سرطانهای متعدد از جمله کولون، پروستات، سینه و دهانه رحم در ارتباط است.
چربیها: گیاهخواری شما را به خوردن چربیهای مفید سوق میدهد؛ روغن زیتون، روغن بادامزمینی و آفتابگردان. به این ترتیب در مقابل بیماریهای قلبی مصون میمانید.
همچنین بخوانید: چند غذای بدون گوشت گیلانی
مضرات گیاهخواری:
ویتامین B12: ویتامین B12 موجود در رژیم گیاهخواران کافی نیست؛ زیرا این ویتامین تنها در ماهی، تخممرغ و شیر یافت میشود. برای دریافت ویتامین ب میتوانید آن را به صورت مکمل به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
پروتئین: فقط یک چهارم پروتئین مورد نیاز از غلات و آجیلها به بدن میرسند. بنابراین به عنوان یک گیاهخوار باید منابعی که میتوانید از آن پروتئین دریافت کنید را شناسایی کنید.
متخصصان تغذیه معتقدند که با یک برنامهریزی دقیق میشود یک رژیم غذایی خوب و متنوع از سبزیجات، میوهها، پروتئین و ... داشت که مواد مغذی را به بدنتان برسانید و سلامت خود را تضمین کنید.
دیدگاه خود را بنویسید